Teemat

Kirjoita meille
Foorumi
Chat-keskustelu
Blogi-kirjoituksia
Sähköposteja
 


Sauvoniemen tila

Lomamökit
Liesveden rannalla

Tervetuloa viihtymään ja rentoutumaan!

Tutustu mökkeihin kotisivuillamme sauvoniemi.fi

 


 

Elävä arkisto
Areena
Teksti-TV
Eläkeläinen, vältä näitä riskejä

Vanhuspsykiatri Pirjo Juhela kertoo riskeistä ja keinoista niiden peittoamiseen.
Lue lisää


 Lue lehti verkossa
Tallinkisilja

Ikääntyneet työmarkkinoilla, vertailussa Suomi ja Ruotsi

Olen mielestäni virkeä eläkeläinen, mutta

Uutta tietoa yksinasuvan muistisairaan arjesta

Wanha nainen, auto ja ajokortti

Lue lisää

 


 

Ajastaikaa Sudoku Paikallissää Pankit Ensiapu Vahdon Oky Seppo Virta Ruusuportti
SPR Maaria Loima-Jokisivu -seura Perinneyhdistys

Takkuileeko vanhusten kotihoito kunnassasi?

Vanhusten kotihoidon kattavuus on maassamme yllättäen heikentynyt 2000-luvulla, vaikka hoitoon kehitellään jatkuvasti uusia apuvälineitä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tilanne on kehittynyt täysin päinvastaiseen suuntaan kuin mihin vuosikausien ajan on pyritty. Vanhuksia päätyy laitoshoitoon muun muassa siksi, että heidän ongelmiinsa tartutaan liian myöhään. Syy on asenteissa. Vanhuksille tarjotaan kotipalveluita liian myöhään eli vasta siinä vaiheessa, kun he jo ovat sairaita.

Millainen edellä mainittu kehitys on ollut kotikunnassasi?

Valtaosa yli 65-vuotiaista asuu kotonaan ilman minkäänlaista ulkopuolista apua. Onko kotikunnassasi todella tavoitteena, että koti myös säilyy ikäihmisten asuinpaikkana mahdollisimman pitkään, sillä laitoshoito maksaa. Valtakunnallinen tavoite on saada kattavan kotihoidon piiriin 13 -14 prosenttia yli 75-vuotiaista suomalaisista vuoteen 2012 mennessä. Miltä tämän tavoitteen saavuttaminen näyttää kotikunnassasi?

Vanhusten elämää voidaan helpottaa liikennejärjestelyillä, kuljetuspalveluilla, hisseillä ja liikuntapalveluilla. Lisäksi heille pitäisi tarjota henkistä ja fyysistä toimintaa, pelkät perinteiset kotipalvelut eivät riitä torjumaan yksinäisyyttä ja masennusta.
Ottavatko liikennejärjestelyt huomioon myös hitaammin liikkuvat vanhukset vai toteutetaanko järjestelyt pelkästään autoilijoiden ehdoilla?

Vanhusten kotipalveluiden takkuilua on perusteltu usein säästöpaineilla. Onko kotikuntasi karsinut kotipalveluitaan aivan viime aikoina?

Saattaa olla, että kotihoidosta on jouduttu siirtämään määrärahoja laitoshoidon aiheuttamien kustannusten kattamiseen. Näin ei saisi tapahtua, sillä laiminlyöty kotisairaanhoito lisää edelleen laitoshoidon tarvetta.

Suomesta puuttuvat seniorien neuvontapalvelut, joiden avulla vanhusten sairastumista ja masentumista voitaisiin ehkäistä jo ennakkoon. Jokaisessa kunnassa pitäisi olla vanhusneuvosto ja miksei myös seniorikeskus.

 


Arkkipiispa Kari Mäkinen on huolissaan yhteiskunnan eriarvoistumisesta.

TV1:n Ykkösaamussa vierailleen arkkipiispan mielestä kirkon tehtävä on nostaa esille epäkohtia, jotka vaikuttavat ihmisten elämään. Ongelmien yhteiskunnalliset ratkaisut Mäkinen jättää poliitikoille.

Vaikka absoluuttinen määrä köyhiksi luettavien osalta on viime vuosina vähän vähentynyt köyhyys syvenee, arvioi arkkipiispa.

-Ja meillä on entistä suurempi sellaisten ihmisten joukko, jotka ovat pudonneet pois yhteiskunnan suuren ememmistön elämäntavasta ja joutuneet sen ulkopuolelle. He kokevat siitä häpeää ulkopuolisuutta ja osattomuutta sekä kysyvät sitä, että kelpaanko minä, olenko minä ihmisenä, kansalaisena, enää kelvollinen.

Arkkipiispan mielestä tätä kysymystä on pidettävä koko ajan esillä.

LÄHDE: YLE Uutiset

 

Golden Agen etusivun kuvia

GAn etusivun kuvia

Kallio ja marjat

Liljan kukka ja orvokit

Angervot kosken rannalla

Juhannuskukkia

Valkoinen sireeni

Vanhan myllyn juova

Toukopelto 1.6.2011

Rentukat

Kukkia äideille

Krookukset

 

 

Hyvää Naistenpäivää

 

 

Lue Kertomus ystävyydestä.

 

 


Senioriportaali wwww.goldenage.fi Ovi Tiedon Lähteille Ihmiseltä Ihmiselle

Mikä on Golden Age