Teemat

Kirjoita meille
Foorumi
Chat-keskustelu
Blogi-kirjoituksia
Sähköposteja
 
EditRegion8_mainos
Pankit ... Klikkaa omaan pankkiisi ja hoida raha-asioitasi kotoa käsin.

Handelsbanken Nordea Osuuspankki Paikallisosuuspankit S-Pankki Sampo Säästöpankki Tapiola Ålandsbanken

Suomen Pankki

Suomen Pankki on maailman neljänneksi vanhin keskuspankki. Suomen siirryttyä vuonna 1809 Venäjän vallan alaisuuteen Keisari Aleksanteri I antoi määräyksen perustaa Waihetus- Laina- ja Depositioni-Contorin Suomen vuonna 1811 Turkuun. Tästä maamme ensimmäisestä pankista kehittyi Suomen Pankki. Helsinkiin pankki muutti vuonna 1819.

Ensimmäinen markkaSuomi sai oman rahayksikön, markan, tsaari Aleksanteri II:n armollisella manifestilla 4.4.1860. Nimeä ei tuolloin käytetty missään muualla, ja nimi valittiinkin kilpailulla.

Suomi otti eurosetelit ja -kolikot käyttöön 1.1.2002. Rahanvaihtojakson jälkeen markat ja pennit lakkasivat olemasta laillisia maksuvälineitä 28.2.2002.

Harvinaisuus kukkarossa

 

Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.

Eurojärjestelmän ja Suomen Pankin päätavoite on hintavakaus, joka tarkoittaa kuluttajahintojen erittäin maltillista nousua. Suomen Pankilla on sekä kotimaahan että eurojärjestelmään liittyviä tavoitteita. Rahapolitiikan lisäksi Suomen Pankin keskeisiä tehtäviä ovat rahoitusmarkkinoiden vakaus ja tilastot, pankkitoiminta sekä rahahuolto.

 

Suomen Pankki järjestää vuodessa viisi mediatilaisuutta uusien Euro & talous -julkaisujen yhteydessä sekä julkaisee läpi vuoden muun muassa tiedotteita, uutisia, puheita ja lausuntoja sekä erilaisia julkaisuja. Tapahtumakalenterissa näkyvät Suomen Pankin järjestämät tilaisuudet. Pankin asiantuntijat kirjoittavat myös blogeja, ja heitä voi seurata sosiaalisessa mediassa.

 

Risto Ryti

Suomen Pankin pääjohtaja 1924–1943 (virkavapaalla vuodesta 1939) ja 1944–1945 sekä kahdesti valtiovarainministeri.
Puoliso: Gerda Ryti (o.s. Serlachius) (vih. 1916)
Syntynyt: 3. helmikuuta 1889; Huittinen
Kuollut: 25. lokakuuta 1956 (67 vuotta); Helsinki


Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.
Esitelmä Väinö Tannerin säätiön seminaarissa Helsingin Yliopistolla
12.3.2014

Risto Ryti ja Väinö Tanner Suomen rahapolitiikassa


Senioriportaali wwww.goldenage.fi Ovi Tiedon Lähteille Ihmiseltä Ihmiselle

Mikä on Golden Age