Teemat

Kirjoita meille
Foorumi
Chat-keskustelu
Blogi-kirjoituksia
Sähköposteja
 
EditRegion8_mainos

Laajakaistoista

Kirjastot   Tietoturva   Ostoksilla verkkokaupassa   DigiTV   Tieke   Kansalais- ja työväenopistot   Enter ry

Yleisesti

Kehitys on ollut nopeaa Suomessakin.

Tässä joitakin hajamietteitä:

Nopeus

Laajakaista on modeemia nopeampi yhteys. Riippuu käytön määrästä, kumpi tulee euroina edullisemmaksi, modeemi vai laajakaista.

Mihin yhteyttä käytetään?

Toinen ratkaiseva tekijä on, mihin verkkoyhteyttä käytetään.
  • Kun tietojen välittämisen nopeus kasvaa, niin sähköpostit lähtevät vikkelämmin. Keskustelupalstoilla ei tarvitse odotella, että viesti lähtee ja vastaukset tulevat myös nopeammin perille. Tietenkään laajakaista ei anna käyttäjälle parempaa kirjoitustaitoa.
  • Mikäli halutaan kuunnella hyvällä äänentoistolla äänilähetyksiä tietokoneen kautta, tarvitaan laajakaista (+ kaiuttimia)
  • Mikäli halutaan lähettää nopeasti valokuvia verkossa, niin tarvitaan myös laajakaista.
  • Mikäli halutaan katsella tai lähettää liikkuvaa kuvaa, tarvitaan laajakaista Televisio-ohjelmia voidaan jo nyt katsella tietokoneen näytöllä.
  • Laajakaistaan voi kuulua myös kotitietokoneen käyttö puhelimena. Vastaanottajalla voi olla tietokone tai puhelin tai kännykkä.
  • Tietokoneeseen voidaan liittää myös weppikamera, jolloin voidaan samanaikaisesti jutella ja lähettää sekä vastaanottaa kuvaa. Riippuu kameran laadusta, kuinka hyvää kuvaa voidaan lähettää ja katsella. Kyseessä on siis tietokoneen käyttö "näköpuhelimena".

Laajakaistan saatavuus ja liittymän hinta.

  • Laajakaista tavoittaa tällä hetkellä lähes koko Suomen. Silläkin on merkitystä, asuuko asiakas omakotitalossa vai rivitalossa vai kerrostalossa. Edullisinta lienee, etä koko taloyhtiö hankkii laajakaistan asukkailleen. Mutta entä sitten, jos kaikki eivät haluakaan?
  • Laajakaistayhteyksien rakentaminen Suomessa on ollut markkinavoimien armoilla. Asutuskeskittymiin on kannattanut rakentaa yhteys, koska silloin tavoitetaan enemmän mahdollisia asiakkaita kuin harvaan asutulla seudulla.
  • Kilpailua rajoitti pitkään myös, että ainakin pienemmillä paikkakunnilla oli yhden operaattorin "monopoli".
  • Hinnat eri operaattoreilla eivät ilmeisestikään poikkea kovin paljon toisistaan. Mutta kilpailu on tällä hetkellä kovaa.

Mistä saa tietoa?

Ensi hätään katsokaa vaikka netistä ja ihan tämän porttaalin välityksellä.
Valitse vasemmalta GA:ssa Haku-linkki ja kirjoita sitten Googlen haussa hakusanaksi laajakaista. Sieltä löytyy ajan kohtaista tietoa. Klikkaamalla nimeä saat ne aukeamaan. Toki tietoa saa myös muualta ja tietenkin ihan paikallisesti

kyselkää myös täällä foorumissa ja vastailkaa. Älkää ujostelko kumpaakaan.

Takaisin alkuun

Lintu pinjassa

Senioriportaali wwww.goldenage.fi Ovi Tiedon Lähteille Ihmiseltä Ihmiselle

Mikä on Golden Age